FOGTÖMÉS


A fogászati megbetegedések között vezető helyen szerepel a fogszuvasodás.

Mi a fogszuvasodás?

fogak felszínét kemény fogzománc borítja, aminek legfőbb feladata a fogak védelme. Azonban, ha hosszabb időn keresztül savas közegben van a fog, akkor a sav elkezdi marni, kikezdeni ezt a kemény zománcréteget és egyre nagyobb felületet, illetve egyre mélyebben károsítja a fogat. A fogakon így keletkező, kezdetben apró, majd egyre nagyobb lukakat nevezzük fogszuvasodásnak. Az étkezések után a szájban és a fogakon maradt ételmaradékok plakk képződéshez vezetnek, amik a már említett savas közeget tartják fenn maguk körül, és folyamatosan károsítják a fogzománcot.

Mit lehet tenni a fogszuvasodás megelőzésére?

Az első és legfontosabb az étkezések utáni fogmosás lenne, hogy a fogakon ne tudjon elindulni a plakk képződés és a baktériumok számára kedvező savas közeg ne alakuljon ki. Ezen kívül a túlzottan savas élelmiszerek fogyasztását is érdemes kerülni, és helyettük a fogak tisztítását elősegítő ételeket fogyasztani. Továbbá fontos szerepe van a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatoknak is, ahol már az első jeleknél észre lehet venni a fogszuvasodást, és meg lehet kezdeni a kezelést.

Mit lehet tenni a fogszuvasodás kialakulása után?

Ha már kialakult a fogszuvasodás, akkor először is el kell távolítani a fogról a szuvas szöveteket, hogy megállítsuk a további károsodást. Ezután a lukat fogszínű, kompozit fogtöméssel tömjük be, aminek a szilárdsága közel azonos az igazi fogakéval.
A fogtömés során használt anyagok nagyon esztétikusak, így rágás és nevetés során teljesen észrevehetetlenek.