DENTÁLHIGIÉNIAI KEZELÉS


Bizonyára mindenki számára meghatározó emlék, amikor szülei a helyes fogmosás technikáját próbálták megtanítani. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az alapos, és egészséges szájhigiénia fenntartásához már korántsem elég a napi kettő-háromszori fogmosás. Éppen ezért van szükség dentálhigiéniai szakember segítségére, akinek nagyobb a jelentősége, mint azt gondolnánk.

Mit csinál pontosan egy dentálhgiénikus?

A dentálhigiénikusi munkakör segíti és kiegészíti a fogorvos munkáját, az asszisztensekkel ellentétben, ő nem csak asszisztál, hanem kezeléseket is elvégez. Gondolunk itt például a fogkő eltávolításra, a fogfehérítésre, a polírozásra vagy éppen a plakkfestésre. Munkája igen szerteágazó, hiszen folyamatosan segíti, informálja pácienseit a helyes szájhigiénia elérése céljából. Elmagyarázza a helyes fogápolás alapjait, segít kiválasztani a fogsorunk tisztításához leginkább illő eszközöket, illetve megtanítja, milyen módszerekkel tudjuk lepedékmentesen tartani fogainkat.

Hogyan zajlik egy dentálhigiénia kezelés?

dentálhigiénia kezelést mindig egy beszélgetés, illetve egy állapotfelmérés előz meg, ahol a szakemberink felmérik a lepedék és a fogkő mennyiségét és elhelyezkedését. Ezután a fogkő eltávolításra kerül sor, amit egy ultrahangos készülék segítségével szedünk le a fogfelszínről. Végül a lepedéket és elszíneződéseket különböző polírozó kezelésekkel tüntetjük el. Maga a kezelés körülbelül egy órát vesz igénybe, szinte mindenki számára fájdalommentes, így általában nincsen szükség érzéstelenítő használatára. Utána egy-két napig hidegre való érzékenység előfordulhat, de ez a kellemetlenség idővel magától elmúlik. A kezelés után fontos a felvilágosítás, amikor szakképzett klinikai dentalhigiénikusaink elmagyarázzák a pácienseknek, hogyan és milyen eszközökkel tisztíthatják alaposabban a gyulladásra, lepedék képződésre hajlamosabb területeket.

Kinek, és milyen gyakran érdemes dentálhigiéniai kezelésre járnia?

Egy ilyen kezelés mindenkinek ajánlott, hiszen még akkor is kialakulhat fogkő, illetve lepedék, ha az illető minden otthoni fogápolási szabályt betart. Általában félévente vagy évente kell megismételni ezeket a kezeléseket, de előfordulhat, hogy valakinél már pár hónap múlva újraképződik a lerakódás.

Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy a fogainkon lévő lepedék és fogkő felelős leginkább a fogínygyulladásért, ami kezelés hiányában súlyos szövődményekhez, legrosszabb esetben akár a fogaink elvesztéséhez is vezethet. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell szentelnünk fogaink otthoni ápolásra, kiegészítve a korábban részletezett professzionális kezelésekkel.