KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK


Abban az esetben, ha a fogak pótlása fogbeültetéssel vagy rögzített fogpótlással nem megoldható, a kivehető fogpótlás lehet az egyetlen járható út az esztétikus és egészséges fogsor érdekében. Sokakban felmerül a kérdés, vajon mivel jár egy ilyen fogsor elkészítése és felhelyezése, a következő pontokban ezért minden fontos információt elárulunk ezzel kapcsolatban.

Mit jelent pontosan a kivehető fogpótlás?

kivehető fogpótlás, vagy más néven protézis nincsen a fogakhoz rögzítve, tisztításkor pedig a szájból ki kell venni.  Ez a fogsor bármelyik és bármennyi fog pótlására alkalmas, nem kell hónapokat várni, mire elkészül, így viszonylag hamar visszaállítható a páciens rágóképessége, illetve a fogsor esztétikussága. Két csoportra oszthatjuk ezt a fogászati megoldást, az egyik a teljes fogsor, a másik pedig a részleges fogsor. Teljes fogsorra akkor van szükség, ha egy páciensnek alul vagy felül az összes fogát pótolni kell, részlegesnél viszont maradnak a szájüregben ép fogak is.
Ez fémkapcsokkal illeszkedik a természetes fogakhoz. A kombinált fogpótlás, az úgynevezett rejtett elhorgonyzású megoldással esztétikailag is szép pótlást biztosít.

Mennyi idő alatt készül el egy kivehető fogpótlás?

Első körben elengedhetetlen a szakemberünkkel való konzultáció, illetve egy panoráma röntgen készítése. Ezután derül ki, hogy szükség van-e foghúzásra, mert ha igen, akkor négy-nyolc hetes gyógyulási időre kell számítani. Viszont, ha ez nem indokolt, akkor akár egy héten belül is elkészülhet a páciens teljes vagy részleges fogsora.

Miért hasznos a kivehető fogpótlás?

Az első és talán a legfontosabb, hogy visszaállítja a rágási funkciót, így búcsút mondhatunk a pépes ételeknek. Kényelmes a viselése, visszaadja önbizalmunkat, hiszen nincsen több kellemetlenség rossz fogainkból adódóan. Nem utolsó sorban pedig stabil és könnyen tisztítható.

Mire kell odafigyelni a kivehető fogpótlásnál?

A leglényegesebb az alapvető szájhigiénia fenntartása, hiszen mind a részleges és mind a teljes fogsort meg kell tisztítani étkezések után egy kefe segítségével. Hogyha először visel kivehető fogpótlást, fontos, hogy minél többet használja, így gyorsan hozzászokhat új fogsorához. Természetes a fogászati kontroll a továbbiakban is ajánlott, hogy minél tovább élvezhesse a gyönyörű és egészséges fogsor minden előnyét.